Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg    
Megyei Egyesülete


Kérjük tisztelt tagjainkat,
hogy a

 munkaterveben szereplő helyicsoportgyűlések pontos időpontjáról
telefonon érdeklődjenek a csoportvezetőktől, mivel az időpont változhat.


Rehabilitációs lakóotthon bemutatása!

Parkolási kártya

mozgásukban korlátozott

személyek számára

az Európai Unióban:

Feltételek a tagállamokban

letöltés

gyógyászati segédeszköz

letölt

Aktuális, legfrissebb információk, hírek!

frissítve:2019.05.31.
Ismét megrendezésre kerül a Mozgáskorlátozottak és barátaik
balatoni találkozója 2019 augusztus 20 - 2019 augusztus 30 között bővebb információért

kattintson ide

Mozgáskorlátozottak és barátaik balatoni találkozója 2019-es Jelentkezési lapjának megtekintéséhez

kattintson ide


Pályázati felhívás mozgáskorlátozott emberek részére

 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége pályázatot hirdet olyan súlyosan mozgáskorlátozott emberek részére, akik szívesen részt vennének infokommunikációs eszközök (tabletek) mindennapi tesztelésében, használatában. Az infokommunikációs eszközöket – a mindennapi személyes használat mellett – közszolgáltatások (okmányhivatal, TB, banki és egyéb hivatali ügyintézés stb.) igénybevételére kell használni, és arról a MEOSZ-nak visszajelzést adni.

A pályázat célja a súlyosan mozgáskorlátozott emberek önrendelkezésének, önálló ügyintézésének elősegítése, melyben az ország teljes területén elérhető sorstársi rehabilitációs mentoraink nyújtanak támogatást. A „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése“ (EFOP-1.1.5-17-2017-00004) című projekt keretében meghirdetett pályázatra 2019. június 16-ig lehet jelentkezni.

A pályázati felhívást (és annak mellékleteit) a következő linken keresztül lehet elérni: “Korlátok nélkül” program felhívás 2019

A Sajtóközlemény a következő linken keresztül érhető el.

Forrás: meosz.hu 


Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége „Korlátok nélkül” projekt

2019.április.02-án A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) indította a „Korlátok nélkül” programját a fogyatékkal élők életminőségének javítása érdekében.  A projekt célja, hogy elősegítse a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkóztatását és könnyebbé tegye számukra a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. A MEOSZ a Széchenyi 2020 program keretében 600 súlyosan mozgássérült ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul. A projektben részt vevő személyek két féle IKT eszköz (laptop, tablet) közül választhattak. Továbbá akiknek szükségük van rá, kiegészítő, ún. asszisztív eszközöket is igényelhettek.  Így olyan emberek is hozzájuthattak minőségi számítástechnikai eszközökhöz, akiknek egyébként nem lett volna rá lehetősége anyagi okok miatt. Amennyiben valaki laptopot választott, egy Acer márkájú eszközt kapott, ha tabletet, akkor lehetősége volt választani egy Lenovo és egy Huawei márkájú között.

A MEOSZ 2018-ban indította a sorstársi rehabilitációs mentor képzését. Céljuk a programban résztvevő fogyatékkal élő személyek (mentoráltak) segítése, velük való kapcsolattartás.  A projektben jelenleg országszerte 48 mentor vesz részt.  

Az IKT eszközök kiosztása megyénként történik.  Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyében 2019. április 2.- án valósult meg. Az eseményen közel 70 fő vett részt.  A létszámba beletartozik a 25 mentorált fő, a kísérőik, és a 4 darab mentor. Azoknak, akik nem tudtak megjelenni az átadáson, a mentorok juttatják el a gépeket. A közel két órás esemény egy megnyitó beszéddel kezdődött, amit a Mozgáskorlátozottak Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének elnöke, Balogh Zoltánné tett meg. Ezt követően Csizmadia Péter, a „Korlátok nélkül” projekt projektmenedzsere mondta el köszöntőjét, és általánosságban beszélt a projektről, illetve a mentoráltak kötelezettségeiről.  Az eszközök kibontását követően számítástechnikai szakemberek mutatták be azt az online felületet – Portál – ahol a mentor és a mentroráltja közti kommunikáció legnagyobb része zajlik majd.

Az átadás jó hangulatban telt, mindenki örömmel vette át az általa igényelt gépet. A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) tovább folytatja programját, hogy mindenki megkaphassa a saját eszközét. Azokon a területeken, ahol a kiosztás megtörtént, a mentorok és mentoráltak közös munkája megkezdődött, amelyhez az átadások folytatásával további személyek csatlakoznak.      Jégkorszak kiállítás

2019 március 13-án Egy délután a Nefelejcs Szociális Alapszolgáltatási Központ ellátogatott a Jósa András Múzeum Jégkorszak kiállítására. A kiállítás megismerésében segítségünkre volt egy idegenvezető hölgy is.
A tárlat sok érdekességet tárt fel számunkra. Megismerkedhettünk kitömött állatokkal többek között mamut, kardfogú tigris, őskori leletekkel.  A Föld környezeti változásait felfedezhettük.

Éghajlati változásokat szemlélhettünk és megtudhattuk milyen jövő vár az emberre 100 év múlva.

Egy új kiállításnak szemtanúi is lehettünk.

Tapintható világ című kiállítás látássérültek világába enged betekintést. A kiállított tárgyakat megérinthetjük, digitálisan is információt kaphattunk.  A kiállítás célja: megmutatja milyen sokrétű a művészet, mennyi különböző alkotás fér meg egymás mellett illetve megértsük és elfogadjuk a másikat.

Nagyszerűek voltak a kiállítások reméljük máskor is részesei leszünk!


 

Elsősegély oktatás

elsosegely_oktatas

2019. március 12.-én elsősegély oktatás valósult meg az Esély Centrumban a Generali Elsősegély Projekt keretein belül. A résztvevők a négy órás előadás alatt egy elsősegélyoktató személy segítségével nyerhettek betekintést, hogyan kell kezelni többek között az olyan helyzeteket, mint az újraélesztés, égési sérülés, görcsroham, áramütés, gázmérgezés stb. Az oktató vezérfonalnak egy színes és reprezentatív diasort használt, amely képek kiemelték a legfontosabb információkat és teendőket.

Remek volt a kérdezés lehetősége, így egyéni, személyes példákat is felhozhattak a hallgatók. Ezen felbuzdulva a közönség aktivitása megnőtt, és bátran jelentkeztek alanynak, amikor a törések kezelésén és ápolásán volt a sor, illetve amikor a stabil oldalfekvést kellett bemutatni.

Az oktatás végén minden résztvevő kapott egy „SOS Elsősegély” kiskönyvet, amit a Generali biztosított Ebben összegyűjtve megtalálhatóak a leggyakoribb vészhelyzetek, és a megoldásuk is.


 mikuláskép                                   

Adomány Mikulás Napra

                                           

A Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete köszönetét fejezi ki a Nyíregyházi                                 Rotary Clubnak a 80 db Mikulás csomag adományért.

A csomagok egy része az Egyesület fenntartásában működő Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye fiataljainak a Mikulás napi rendezvényen került kiosztásra, a többi csomagot a megyében élő tagoknak juttatjuk el az ünnepek alkalmával.

Köszönet érte!

Az Egyesület ElnökségeIsmét lehet jelentkezni – Mentorképzés, álláslehetőség mozgáskorlátozott embereknek

Várjuk a jelentkezéseket a Sorstársi rehabilitációs mentorálás képzésünkre és azt követően mentori feladatok ellátására Budapestről, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar,  Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentkezők számára! 

A MEOSZ a sorstársi rehabilitációs mentori feladatok ellátásához keres mozgáskorlátozott jelentkezőket kifejezetten Budapestről, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar,  Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, akik a engedélyeztetett képzésünk elvégzését követően a megyében élő mozgáskorlátozott emberek sorstársi rehabilitációs mentori feladatait látják el 2018 őszétől.
Ha Ön nyitott és szívesen részt venne egy innovatív programban és segítene sorstársainak, jelentkezését legkésőbb 2018. szeptember 30 -ig küldje el számunkra. A mellékelt felhíváson és adatlapon minden szükséges információt megtalál, így állásfoglalásunkat is, amely a mentorprogram szakmai kereteit tartalmazza. További kérdések esetén forduljanak bizalommal hozzánk a halozatikoordinator@meosz.hu címen!

Már lehet jelentkezni a MEOSZ infokommunikációs akadálymentesítést segítő projektjére


A MEOSZ “Korlátok nélkül– mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektje keretében 600 mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elősegítve ezzel a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkózását és az önrendelkező életet.

Kérjük, a kitöltés előtt olvassa el a felhívás szövegét amelyben információkat talál a jelentkezés menetéről, feltételeiről: Felhívás mozgáskorlátozott emberek részére – “Korlátok nélkül” program

Az alábbi linkre kattintva tudja elérni a jelentkezéshez szükséges kérdőívet: https://drive.google.com/open?id=1oNpoe_iG0cqZOKcfmSgGvGT5TtCjqclKtccR4iL9U

Forrás: meosz.hu


A MEOSZ “Korlátok nélkül– mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektje keretében 600 mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elősegítve ezzel a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkózását és az önrendelkező életet.

A MEOSZ “Korlátok nélkül– mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektje keretében 600 mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elősegítve ezzel a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkózását és az önrendelkező életet.

 

1.       A program egyik sikertényezője, hogy megtaláljuk azt a 600 embert, akiknek a program jelentősen növelné az életvitelét, önállóságát. Ezért kérem, hogy az alábbi linket osszák meg a saját FB oldalukon, illetve továbbítsák mindazon szociális, támogató szervezeteknek, akikkel Önök kapcsolatban állnak. http://www.meosz.hu/blog/palyazati-felhivas/

 

2.       Amennyiben úgy gondolják, akkor személyesen, un. Toborzó nap keretében bemutatjuk a programot, illetve az info-kommunikációs eszközöket. Kérem, keressenek ezzel kapcsolatosan is. Eddig sikeres Toborzó napjaink voltak: Nyíracsád, Győr, Siófok. A közeljövőben: Nyíregyháza, Szolnok, Miskolc.

http://www.meosz.hu/blog/toborzonap/


 

3.       A 600 fő munkáját Mentorok segítik, akiknek a képzése rövidesen elkezdődik. Keresünk még mentorokat Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom- Esztergom, Győr-Sopron-Moson, és Tolna megyékben. Az ehhez tartozó link:

http://www.meosz.hu/blog/mentorkepzes/


Forrás: meosz.hu 

Az elektromos mopedek kapcsán készített  „ tények és tévhitek   megnevezésű tájékoztató!

A tájékoztató magában foglalja azokat a téves állításokat, melyeket a buszvezetők fogalmaznak meg az érintettek irányába, illetve az azokat cáfoló, vagy pontosító válaszokat.

>>>bővebben

Nemzeti Ima a Mozgássérültekért

Szövetségünk tisztségviselői, tagsága előtt ismert, hogy mozgalmunk ebben az évben ünnepli a MEOSZ alapításának 35. évfordulóját. Számos rendezvényre kerül sor az év folyamán Szövetségünk szervezésében, melyek közül rendkívül figyelemreméltó az alábbi rendezvény szeptember 16-án (pénteken) MÁRIAPÓCS (Sz. Sz. B. M.) – Nemzeti Kegyhely Bazilika (minor) templomában megtartásra kerülő Nemzeti Ima a Mozgássérültekért rendezvény.

>>>bővebben

Köszönetet mondunk

mindazoknak, akik a személyi jövedelemadó egy százalékát a súlyosan mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő emberek segítésére ajánlották fel.

A személyi jövedelemadó meghatározott (1%) részének az adó rendelkezése szerint felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény alapján Egyesületünk 2014. évben

234. 525,-Ft támogatást kapott.

Az összeg az alapszabályzatunknak megfelelően került felhasználásra.

Felvételi a Mozgásjavító iskolába!

tovább>>>

Hotel Solar Nagyatád

kirándulássorozat!

>>>tovább

Lesz megoldás: a miniszter válasza az ombudsmannak a mozgássérült emberek lakásának akadálymentesítési támogatásáról

Indokoltnak tartja és a Kormány elé terjeszti Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Székely László alapjogi biztos kezdeményezését, amelyben az ombudsman a mozgássérült emberek lakásának akadálymentesítési támogatását szabályozó kormányrendelet módosítását javasolta.

>>>tovább

Új elnök a MEOSZ élén:

 

KOVÁCS ÁGNES

A MEOSZ május 8-án, Siófokon tartotta tisztújító küldöttközgyűlését. A szervezet új elnököt választott – mivel dr. Hegedűs Lajos, aki tizennyolc éven át vezette a szövetséget, nem indult újból az elnöki tisztségért -, emellett új elnökséget, felügyelő, valamint etikai bizottságot. A küldöttek a két elnökjelölt közül elsöprő többséggel Kovács Ágnesre adták le a voksukat.

 

 A MEOSZ új elnöksége

 

ELNÖK: Kovács Ágnes

ALELNÖK: Földesi Erzsébet, Braun János

TAGOK: Bodor Zoltán, Bukta László, Csiszár Attila, dr. Chikán Csaba, Mesterházy Zsolt, Szakáll István, Szécsényi Lajos, Székely József,

 

 FELÜGYELő BIZOTTSÁG

ELNÖK: Balogh Zoltán

TAGOK: dr. Urbán – Szabó Béla, Farkas Zsolt, Nagy Józsefné, Válóczi Ferenc

 

 ETIKAI BIZOTTSÁG

ELNÖK:  dr.Hegedűs Lajos

TAGOK:  dr.Thiesz József, Salma Ferencné

 

 Az elképzelésekről, tervekről bővebb információ olvasható a MEOSZ 2015. májusi Humanitás újságában és honlapján: www.meosz.hu

 

Forrás: Humanitás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 A mozgássérült emberek jövőjéről egyeztetne a MEOSZ a miniszterelnökkel 

Konzultációt kezdeményezett a mozgássérült emberek jövőjéről Orbán Viktor miniszterelnökkel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a kormányfő múlt pénteki, Ötéves a kormány című konferencián elmondottbeszédének hatására. Kovács Ágnes levelében hangsúlyozza: a mozgássérült emberek is a munkába igyekvők, bérből és fizetésből élő adófizetők közé akarnak tartozni, ehhez azonban másokkal egyenlő esélyeket kell kapniuk, amelyhez nem jótékonykodó, hanem a felzárkózás esélyét biztosító államra van szükség.

Az elnök úgy fogalmaz: Az ön gondolatai a jövőről és a mi „álmaink” azonosak, már csak az a kérdés, mit kell tennünk annak érdekében, hogy ezek a hosszú távú tervek a mindennapok gyakorlatává váljanak. Úgy érezzük, a mozgássérült emberek és családjaik az elmúlt évek vesztesei voltak, amin változtatni kell. Mi is alkotó részesei szeretnénk lenni a mindennapi magyar valóságnak!”. Majd úgy folytatja: „Magyarország a miénk is és megszületésünk pillanatától mi is részesei kívánunk lenni a fejlődésének. Közös világban élünk, közös célokkal és álmokkal, amelyekért csak akkor vagyunk képesek tenni, ha lehetőséget kapunk rá! Ha nem teherként, problémaként kezeli az állam a létünket, a megoldásra váró problémáinkat!”.

A MEOSZ az elmúlt harminchét évben számtalanszor bizonyította, hogy képes a konstruktív szakmai együttműködésre, ezúttal is ezt ajánlja fel a kormányfőnek. Orbán Viktor múlt pénteki beszédében úgy fogalmazott, a kormányzás középpontjába ezentúl az emberekre való odafigyelés kerül, ezért a MEOSZ bízik abban, hogy ez a fordulat a mozgássérült és fogyatékos emberek ügyében is több odafigyelést, valós és érdemi párbeszédet eredményez a kormányfő és a kormányzat egészének részéről.

 További információ: Gábor Imola sajtófőnök (30/466-1559)

 Budapest, 2015. június 3.

 Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

forrás: MEOSZ

Csak néhány száz mozgássérült emberen segítaz útdíj -kompenzáció

A MEOSZ egyetért azzal, hogy a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott emberek ne fizessenek dupla összegű útdíjat azért, mert állapotuk miatt csak kisbusszal tudnak közlekedni. A Szövetség üdvözli a számukra kidolgozott útdíj-kompenzációs rendszert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a könnyítés a mintegy negyedmillió mozgáskorlátozott emberből legfeljebb néhány száz főt érinthet, miközben a mozgássérültek közlekedését súlyosan megnehezítő, 2011-től bevezetett kormányzati intézkedések változatlanul érvényben vannak, és ez idő alatt a kabinet alig tett valamit a közösségi közlekedés akadálymentesítéséért.

tovább>>>

Kormányhivatalnál igényelhető Gépkocsi Szerzési Támogatás tájékoztató (elektromos mopedekre)

tovább>>>

Fogyatékosság-barát díjcsomag a Telekomtól

A Magyar Telekom fogyatékossággal élők számára kialakított díjcsomagja volt  az Európai Esélyegyenl?ségi Nap kerekasztal beszélgetésének apropója. A díjcsomag speciális kedvezményt és élethelyzethez igazítható felhasználási opciókat kínál a különböz? fogyatékossággal él?k mindegyikének.

tovább>>>

Augusztustól akadálymentes villany- és gázszámla kérhető

 Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelme alapján akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásról, jövő augusztustól pedig a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számlát is ily módon veheti át. Az akadálymentes számla háromféle lehet: Braille-írással nyomtatott, akadálymentes formátumú elektronikus, illetve könnyen érthető elektronikus számla. Az említett szabályokat a parlament által februárban módosított rezsicsökkentési törvény tartalmazza.

Forrás: HUMANITÁS A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége lapja  

FELHÍVÁS: felvétel a Nappali Intézménybe
>>>tovább

A foglalkozási rehabilitáció jelenlegi és jövőbeni megvalósulása a Start Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál

 

 A Start Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. célja az 1988-as megalakulása óta, az alapító Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület szándékának megfelelően munkalehetőség biztosítása azoknak a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek részére, akik a nyílt munkaerőpiacon hátrányos helyzetben vannak. Olyan munka biztosítása, amelyet a meglévő képességükkel maradéktalanul el tudnak látni, és amely a rehabilitációjukat a lehető legteljesebb mértékben elősegíti. >>>tovább