A honlap frissítés alatt van amennyiben nem jelenik meg a tartalom a CTRL+F5 gombok megnyomásával frissítse!

akadálymentesverzió
Kérjük tisztelt tagjainkat, hogy a
 munkaterveben szereplő helyicsoportgyűlések pontos időpontjáról telefonon érdeklődjenek a csoportvezetőktől, mivel az időpont változhat.

Rehabilitációs lakóotthon bemutatása!

Parkolási kártya

mozgásukban korlátozott

személyek számára

az Európai Unióban:

Feltételek a tagállamokban

letöltés

gyógyászati segédeszköz

letölt

Aktuális, legfrissebb információk, hírek!

frissítve:2020.09.03.

MEOSZ

TISZTÚJÍTÓ KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSE

2020.08.14.


A küldöttek ismét Kovács Ágnesnek szavaztak bizalmat a MEOSZ elnöki tisztségének betöltésére

Az új koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása és a résztvevők biztonsága érdekében a MEOSZ fokozottan - a kötelező előírásoknál esetenként szigorúbb feltételekkel - gondoskodott a biztonsági előírások betartásáról. A küldöttgyűlésre szolgáló teremben a járvány terjedésének megelőzése miatt csak a küldöttek és a tanácskozási joggal meghívottak tartózkodhattak. Valamennyi résztvevő számára maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítőt biztosított, gondoskodott a mikrofonok folyamatos fertőtlenítéséről. Külön kérés volt a testi kontaktustól mellőzése, a minimum 1 méteres távolság megtartása.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 2020. augusztus 14-i tisztújító küldöttközgyűlésén az egyesületek küldöttei elsöprő többséggel Kovács Ágnesnek, a MEOSZ korábbi elnökének szavaztak bizalmat az elkövetkező ciklusra.

A közgyűlés Szakáll Istvánt és Nagy Bendegúz Lórándot alelnöknek, Csiszár Attilát, Mesterházy Zsoltot, dr. Thiesz Alettát, Bukta Lászlót, Székely Józsefet, Szabó Sándort, Szécsényi Lajost és Gáspár Ottokárt választotta elnökségi tagnak.
A közgyűlés ismételten Balogh Zoltánt választotta a MEOSZ Felügyelő Bizottságának elnökévé, aki immár az ötödik ciklusát kezdi meg a Szövetségnél. A Felügyelő Bizottság tagjai: dr. Ruzsa György, Farkas Zsolt, Válóczi Ferenc és Nagy Józsefné.

   Online alkotói verseny

2020.07.23

Eredményhirdetés az Esély Centrumban

Online alkotói versenyt hirdetett a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének Nefelejcs Szociális Alapszolgáltatási Központja. A veszélyhelyzet idején arra kérték az ellátottakat, hogy valamilyen kézműves alkotással vagy akár versírással vegyenek részt a megmérettetésen. Végül összesen huszonketten pályáztak, az eredményhirdetést csütörtök délután tartották az Esély Centrumban.

A koronavírus-járvány új feladatot adott a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének is, eleinte nagyon féltek, hogy hogyan fogják megoldani ezt az új helyzetet, mesélte az elnök, Balogh Zoltánné. A közös munka eredménye, hogy sikeresen zárták az elmúlt időszakot.

Online verseny

Az egészséges emberek is nehezen élték meg a karanténban töltött heteket, az ellátottak is igényelték a kapcsolattartást. Ezt leginkább a virtuális térben tudták megtenni, az otthon töltött idő hasznos eltöltése érdekében egy online alkotói versenyt is hirdettek. Végül 22-en pályáztak a versenyen, volt, aki verset írt, gyöngyöt fűzött, de többen rajzoltak és hímeztek is. Az ellátottaknak csak a kreativitásuk szabott határt a megmérettetésen. A csütörtöki eredményhirdetésen külön kategóriák szerint díjazták a beérkezett munkákat. Összesen 49 alkotást készítettek az online versenyre. Nagy Szabina önkormányzati képviselő beszédében elmondta, az elmúlt években sok időt töltött a fiatalok között az Esély Centrumban, ezért külön örömmel jött el erre a rendezvényre is. A pályázatra beérkezett alkotásokat az Esély Centrumban szervezett díjátadón is bemutatták, a rajzokat, hímzéseket és egyéb tárgyakat így már nem csak az online térben láthatták a Nefelejcs szociális központ ellátottjai.

onlinealkotói verseny videó

 
További képek a képgalériában  megtekinthető!


Az a szülő is jogosult lehet a tartós ápolást végzők időkori támogatására, aki gyermeke ápolása mellett dolgozott – változott a támogatásról szóló rendelet

2019. november 29. 16:17 

A beteg gyermeküket ápoló és emellett munkát is végző szülők számára kedvezően változott a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló 383/2017. (XII. 12.) Korm. rendelet. A szülők áldozatos helytállását végre elismerő módosítás 2019. november 20-án lépett hatályba, így megnyílt a lehetőség az eddig munkavégzés miatt támogatásból kizárt szülők számára, hogy jogos igényüket érvényesíthessék a kormányhivataloknál. A módosítás azokra is vonatkozik, akiknek már folyamatban van a kérelmük elbírálása. Azok a szülők pedig, akiknek eddig a napi 4 órás munkavégzésre hivatkozással utasították el kérelmét, forduljanak ismét a kormányhivatalhoz. A MEOSZ a támogatásra vonatkozó jogszabály 2018. januári hatálybalépésétől következetesen kiáll azon szakmai észrevételei mellett, miszerint a szabályozás a jogosulti kört szűkítő feltételeket rögzít, melyek a gyermeket ápoló hozzátartozók csoportján belül is további egyenlőtlenséget, igazságtalanságot okoznak. A 2019. november 20-i rendeletmódosítással most ebben történt előre lépés, ami a MEOSZ szerint üdvözlendő, de továbbra sem elegendő, hiszen akik nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolták, továbbra sem számíthatnak erre az anyagi segítségre.

A tartós ápolást végzők időskori támogatását érintő nyári alkotmánybírósági döntés után többen azzal a reménnyel adták be ismét igényüket, hogy bár a jogszabályban meghatározott ellátás igénybevételével nem tudják a jogosultságukat igazolni, de a gyermekük ápolása vitathatatlan, a hatóságtól mégis elutasító határozatot kaptak, azzal az indoklással, hogy keresőtevékenységet folytattak, így a gyermekükkel töltött idő nem tekinthető ápolási időnek.

A MEOSZ-hoz érkező panaszok arról szólnak, hogy az érintettek beteg gyermekük otthoni ápolása mellett nem ellátást vettek igénybe, hanem a lehetőségeikhez képest munkát vállaltak bedolgozóként, feladatukat otthon ellátva, távmunkában, esetleg néhány órát távol töltve otthonról. Az így elért keresetük meg sem közelítette azt a mértéket, amit teljes munkaidőben, a munkahelyükre bejárva megkaphattak volna, ezért nyugdíjuk alacsonyabb összegű, a támogatásra mégsem jogosultak.

E tekintetben változott a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló 383/2017. (XII. 12.) Korm. rendelet. A módosítás értelmében minden szülő jogosult a támogatásra, aki a jogosultsághoz szükséges 20 éves ápolási időtartam alatt legfeljebb napi 4 órában végzett otthonán kívül keresőtevékenységet, vagy a keresőtevékenységet az otthonában végezte.

Ez azt jelenti, hogy akinek kérelmét  amiatt utasították el, hogy az ápolási idő alatt keresőtevékenységet folytatott, de tudja igazolni, hogy munkáját otthon végezte, vagy az otthonán kívül csak napi 4 órát dolgozott, jogosult a támogatásra, tehát forduljon kérelemmel ismét a lakóhelye szerinti járási (kerületi) nyugdíj-megállapító szervhez. A kérelmet személyesen a járási (kerületi) hivatal ügyfélszolgálatán, vagy kormányablakban lehet benyújtani, valamint postai úton a lakóhely szerinti általános hatáskörű nyugdíj-megállapító szervhez címezve.

A kormányrendeletben foglaltakat a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Forrás: meosz.hu