Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg    
Megyei EgyesületeFIGYELEM: A honlap szerkesztése, megújítása folyamatban!


Kérjük tisztelt tagjainkat,
hogy a

 munkaterveben szereplő helyicsoportgyűlések pontos időpontjáról
telefonon érdeklődjenek a csoportvezetőktől, mivel az időpont változhat.


Rehabilitációs lakóotthon bemutatása!

Parkolási kártya

mozgásukban korlátozott

személyek számára

az Európai Unióban:

Feltételek a tagállamokban

letöltés

gyógyászati segédeszköz

letölt

Aktuális, legfrissebb információk, hírek!

frissítve:2018.09.21.


Ismét lehet jelentkezni – Mentorképzés, álláslehetőség mozgáskorlátozott embereknek

Várjuk a jelentkezéseket a Sorstársi rehabilitációs mentorálás képzésünkre és azt követően mentori feladatok ellátására Budapestről, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar,  Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentkezők számára! 

A MEOSZ a sorstársi rehabilitációs mentori feladatok ellátásához keres mozgáskorlátozott jelentkezőket kifejezetten Budapestről, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar,  Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, akik a engedélyeztetett képzésünk elvégzését követően a megyében élő mozgáskorlátozott emberek sorstársi rehabilitációs mentori feladatait látják el 2018 őszétől.
Ha Ön nyitott és szívesen részt venne egy innovatív programban és segítene sorstársainak, jelentkezését legkésőbb 2018. szeptember 30 -ig küldje el számunkra. A mellékelt felhíváson és adatlapon minden szükséges információt megtalál, így állásfoglalásunkat is, amely a mentorprogram szakmai kereteit tartalmazza. További kérdések esetén forduljanak bizalommal hozzánk a halozatikoordinator@meosz.hu címen!

Már lehet jelentkezni a MEOSZ infokommunikációs akadálymentesítést segítő projektjére


A MEOSZ “Korlátok nélkül– mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektje keretében 600 mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elősegítve ezzel a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkózását és az önrendelkező életet.

Kérjük, a kitöltés előtt olvassa el a felhívás szövegét amelyben információkat talál a jelentkezés menetéről, feltételeiről: Felhívás mozgáskorlátozott emberek részére – “Korlátok nélkül” program

Az alábbi linkre kattintva tudja elérni a jelentkezéshez szükséges kérdőívet: https://drive.google.com/open?id=1oNpoe_iG0cqZOKcfmSgGvGT5TtCjqclKtccR4iL9U

Forrás: meosz.hu


A MEOSZ “Korlátok nélkül– mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektje keretében 600 mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elősegítve ezzel a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkózását és az önrendelkező életet.

A MEOSZ “Korlátok nélkül– mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” című projektje keretében 600 mozgáskorlátozott ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, elősegítve ezzel a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkózását és az önrendelkező életet.

 

1.       A program egyik sikertényezője, hogy megtaláljuk azt a 600 embert, akiknek a program jelentősen növelné az életvitelét, önállóságát. Ezért kérem, hogy az alábbi linket osszák meg a saját FB oldalukon, illetve továbbítsák mindazon szociális, támogató szervezeteknek, akikkel Önök kapcsolatban állnak. http://www.meosz.hu/blog/palyazati-felhivas/

 

2.       Amennyiben úgy gondolják, akkor személyesen, un. Toborzó nap keretében bemutatjuk a programot, illetve az info-kommunikációs eszközöket. Kérem, keressenek ezzel kapcsolatosan is. Eddig sikeres Toborzó napjaink voltak: Nyíracsád, Győr, Siófok. A közeljövőben: Nyíregyháza, Szolnok, Miskolc.

http://www.meosz.hu/blog/toborzonap/


 

3.       A 600 fő munkáját Mentorok segítik, akiknek a képzése rövidesen elkezdődik. Keresünk még mentorokat Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom- Esztergom, Győr-Sopron-Moson, és Tolna megyékben. Az ehhez tartozó link:

http://www.meosz.hu/blog/mentorkepzes/


Forrás: meosz.hu 

Az elektromos mopedek kapcsán készített  „ tények és tévhitek   megnevezésű tájékoztató!

A tájékoztató magában foglalja azokat a téves állításokat, melyeket a buszvezetők fogalmaznak meg az érintettek irányába, illetve az azokat cáfoló, vagy pontosító válaszokat.

>>>bővebben

Nemzeti Ima a Mozgássérültekért

Szövetségünk tisztségviselői, tagsága előtt ismert, hogy mozgalmunk ebben az évben ünnepli a MEOSZ alapításának 35. évfordulóját. Számos rendezvényre kerül sor az év folyamán Szövetségünk szervezésében, melyek közül rendkívül figyelemreméltó az alábbi rendezvény szeptember 16-án (pénteken) MÁRIAPÓCS (Sz. Sz. B. M.) – Nemzeti Kegyhely Bazilika (minor) templomában megtartásra kerülő Nemzeti Ima a Mozgássérültekért rendezvény.

>>>bővebben

Köszönetet mondunk

mindazoknak, akik a személyi jövedelemadó egy százalékát a súlyosan mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő emberek segítésére ajánlották fel.

A személyi jövedelemadó meghatározott (1%) részének az adó rendelkezése szerint felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény alapján Egyesületünk 2014. évben

234. 525,-Ft támogatást kapott.

Az összeg az alapszabályzatunknak megfelelően került felhasználásra.

Felvételi a Mozgásjavító iskolába!

tovább>>>

Hotel Solar Nagyatád

kirándulássorozat!

>>>tovább

Lesz megoldás: a miniszter válasza az ombudsmannak a mozgássérült emberek lakásának akadálymentesítési támogatásáról

Indokoltnak tartja és a Kormány elé terjeszti Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Székely László alapjogi biztos kezdeményezését, amelyben az ombudsman a mozgássérült emberek lakásának akadálymentesítési támogatását szabályozó kormányrendelet módosítását javasolta.

>>>tovább

Új elnök a MEOSZ élén:

 

KOVÁCS ÁGNES

A MEOSZ május 8-án, Siófokon tartotta tisztújító küldöttközgyűlését. A szervezet új elnököt választott – mivel dr. Hegedűs Lajos, aki tizennyolc éven át vezette a szövetséget, nem indult újból az elnöki tisztségért -, emellett új elnökséget, felügyelő, valamint etikai bizottságot. A küldöttek a két elnökjelölt közül elsöprő többséggel Kovács Ágnesre adták le a voksukat.

 

 A MEOSZ új elnöksége

 

ELNÖK: Kovács Ágnes

ALELNÖK: Földesi Erzsébet, Braun János

TAGOK: Bodor Zoltán, Bukta László, Csiszár Attila, dr. Chikán Csaba, Mesterházy Zsolt, Szakáll István, Szécsényi Lajos, Székely József,

 

 FELÜGYELő BIZOTTSÁG

ELNÖK: Balogh Zoltán

TAGOK: dr. Urbán – Szabó Béla, Farkas Zsolt, Nagy Józsefné, Válóczi Ferenc

 

 ETIKAI BIZOTTSÁG

ELNÖK:  dr.Hegedűs Lajos

TAGOK:  dr.Thiesz József, Salma Ferencné

 

 Az elképzelésekről, tervekről bővebb információ olvasható a MEOSZ 2015. májusi Humanitás újságában és honlapján: www.meosz.hu

 

Forrás: Humanitás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 A mozgássérült emberek jövőjéről egyeztetne a MEOSZ a miniszterelnökkel 

Konzultációt kezdeményezett a mozgássérült emberek jövőjéről Orbán Viktor miniszterelnökkel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a kormányfő múlt pénteki, Ötéves a kormány című konferencián elmondottbeszédének hatására. Kovács Ágnes levelében hangsúlyozza: a mozgássérült emberek is a munkába igyekvők, bérből és fizetésből élő adófizetők közé akarnak tartozni, ehhez azonban másokkal egyenlő esélyeket kell kapniuk, amelyhez nem jótékonykodó, hanem a felzárkózás esélyét biztosító államra van szükség.

Az elnök úgy fogalmaz: Az ön gondolatai a jövőről és a mi „álmaink” azonosak, már csak az a kérdés, mit kell tennünk annak érdekében, hogy ezek a hosszú távú tervek a mindennapok gyakorlatává váljanak. Úgy érezzük, a mozgássérült emberek és családjaik az elmúlt évek vesztesei voltak, amin változtatni kell. Mi is alkotó részesei szeretnénk lenni a mindennapi magyar valóságnak!”. Majd úgy folytatja: „Magyarország a miénk is és megszületésünk pillanatától mi is részesei kívánunk lenni a fejlődésének. Közös világban élünk, közös célokkal és álmokkal, amelyekért csak akkor vagyunk képesek tenni, ha lehetőséget kapunk rá! Ha nem teherként, problémaként kezeli az állam a létünket, a megoldásra váró problémáinkat!”.

A MEOSZ az elmúlt harminchét évben számtalanszor bizonyította, hogy képes a konstruktív szakmai együttműködésre, ezúttal is ezt ajánlja fel a kormányfőnek. Orbán Viktor múlt pénteki beszédében úgy fogalmazott, a kormányzás középpontjába ezentúl az emberekre való odafigyelés kerül, ezért a MEOSZ bízik abban, hogy ez a fordulat a mozgássérült és fogyatékos emberek ügyében is több odafigyelést, valós és érdemi párbeszédet eredményez a kormányfő és a kormányzat egészének részéről.

 További információ: Gábor Imola sajtófőnök (30/466-1559)

 Budapest, 2015. június 3.

 Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

forrás: MEOSZ

Csak néhány száz mozgássérült emberen segítaz útdíj -kompenzáció

A MEOSZ egyetért azzal, hogy a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott emberek ne fizessenek dupla összegű útdíjat azért, mert állapotuk miatt csak kisbusszal tudnak közlekedni. A Szövetség üdvözli a számukra kidolgozott útdíj-kompenzációs rendszert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a könnyítés a mintegy negyedmillió mozgáskorlátozott emberből legfeljebb néhány száz főt érinthet, miközben a mozgássérültek közlekedését súlyosan megnehezítő, 2011-től bevezetett kormányzati intézkedések változatlanul érvényben vannak, és ez idő alatt a kabinet alig tett valamit a közösségi közlekedés akadálymentesítéséért.

tovább>>>

Kormányhivatalnál igényelhető Gépkocsi Szerzési Támogatás tájékoztató (elektromos mopedekre)

tovább>>>

Fogyatékosság-barát díjcsomag a Telekomtól

A Magyar Telekom fogyatékossággal élők számára kialakított díjcsomagja volt  az Európai Esélyegyenlőségi Nap kerekasztal beszélgetésének apropója. A díjcsomag speciális kedvezményt és élethelyzethez igazítható felhasználási opciókat kínál a különböző fogyatékossággal élők mindegyikének.

tovább>>>

Augusztustól akadálymentes villany- és gázszámla kérhető

 Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelme alapján akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásról, jövő augusztustól pedig a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számlát is ily módon veheti át. Az akadálymentes számla háromféle lehet: Braille-írással nyomtatott, akadálymentes formátumú elektronikus, illetve könnyen érthető elektronikus számla. Az említett szabályokat a parlament által februárban módosított rezsicsökkentési törvény tartalmazza.

Forrás: HUMANITÁS A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége lapja  

FELHÍVÁS: felvétel a Nappali Intézménybe
>>>tovább

A foglalkozási rehabilitáció jelenlegi és jövőbeni megvalósulása a Start Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál

 

 A Start Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. célja az 1988-as megalakulása óta, az alapító Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület szándékának megfelelően munkalehetőség biztosítása azoknak a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek részére, akik a nyílt munkaerőpiacon hátrányos helyzetben vannak. Olyan munka biztosítása, amelyet a meglévő képességükkel maradéktalanul el tudnak látni, és amely a rehabilitációjukat a lehető legteljesebb mértékben elősegíti. >>>tovább