A honlap frissítés alatt van amennyiben nem jelenik meg a tartalom a CTRL+F5 gombok megnyomásával frissítse!

normálváltozat

További információért és rendezvényekkel kapcsolatos tudni valókért látogasson el Facebook oldalunkra:
Mozgáskorlátozottak Szabolcs Megyei Egyesülete


Kérjük tisztelt tagjainkat, hogy a
 munkaterveben szereplő helyicsoportgyűlések pontos időpontjáról telefonon érdeklődjenek a csoportvezetőktől, mivel az időpont változhat.

Rehabilitációs lakóotthon bemutatása!

Parkolási kártya

mozgásukban korlátozott

személyek számára

az Európai Unióban:

Feltételek a tagállamokban

letöltés

gyógyászati segédeszköz

letölt

Aktuális, legfrissebb információk, hírek!

frissítve:2024.07.15


Tengeri kvíz (2.rész)

Egyesületünk kötelékében működő "Nefelejcs" Szociális Alapszolgáltatási Központ nappali ellátásában folytatódott a földrajz kvíz, bizonyíthatták tudásukat fiataljaink. Rengeteg a tengerrel kapcsolatos információhoz juthattak hozzá a résztvevők. A felfokozott kedélyeket jégkrémmel csillapítottuk.


Tengeri kvíz

Egyesületünk kötelékében működő "Nefelejcs" Szociális Alapszolgáltatási Központ fiataljai egy földrajz kvíz keretében tanulhattak a tengerekről, a tengerben lévő élőlényekről. A tudásukat kvíz formájában fogják megmutatni következő alkalommal.


Mondd akarsz-e a játszótársam lenni?

A Mozgáskorlátozottak Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Egyesülete pályázati program nyitó napjaként érzékenyítő napot valósított meg, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Start Nonprofit Kft. támogatott. Az eseményt érintően több célt fogalmaztunk meg. Egyik a különböző fogyatékossággal élő (látás, hallás, mozgás) emberek mindennapi életének bemutatása volt, hogyan küzdenek meg a nehézségekkel, és így miként tudnak teljes életet élni. Ennek bemutatására olyan hiteles előadókat kértünk fel, akik maguk is fogyatékossággal élnek. Segítségükkel megtanulhattuk a jó gyakorlatokat, hogy miként tudunk jól segíteni. A résztvevők között egészséges, ép gyerekek (7. és 8. osztályos) is voltak, ezzel a felkéréssel programunk másik célja is teljesült, hogy egészséges fiatalokat vonjunk be minél fiatalabb korosztályból, akik még inkább fogékonyabb a sérült emberek és az érzékenyítés iránt. Az előadások mellett számos „verseny”-, és érzékenyítő feladat, segédeszköz-, és kosárlabda bemutató került lebonyolításra. Összességében egy remek hangulatban töltött napot tudhatunk magunk mögött, amelyen feloldódtak a korlátok az ép- és fogyatékossággal élő emberek között. Köszönjük… Az előadóknak (Petrus József, Szabó Katalin Éva, Tompa Mihály, Fazekas Dórika, Keller Boglárka), hogy szívvel és lélekkel adták át számunkra a tudást, a Patrónus Egyesület-, a Szent Kamill Rehabilitációs Központ-, Start Nonprofit Kft. és Egyesületünk munkatársainak és ellátottjainak, valamint Szabolcsveresmarti Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanárának és diákjainak a tevékeny részvételt, Igazgató asszonynak, Tara Andreának a humánus/segítő közreműködését. Vincze Károly polgármester úrnak, Vinczéné Szabó Jolán Faluház Vezető asszonynak, Simon Edit vezérigazgató-helyettes asszonynak, Dankó Ágnes elnök-helyettes asszonynak és Gyüre László nyugállományú zászlós század parancsnokhelyettes úrnak, hogy elfogadták meghívásunkat a programunkra.

 


Ha nem mozdul a láb, mozduljon a kéz!

Érzelmi hullámvasútra ülhettek fel azok a résztvevők, akik 2024. május 04.-én megtekintették a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Egyesülete Újfehértói Csoportja szervezésében megvalósult „Ha nem mozdul a láb, mozduljon a kéz!” című táncos és verses műsort a budapesti ParaDance Company előadásában. A jelenlévőket Újfehértó város polgármestere Dr. Hosszú József, valamint Bige Lászlóné Egyesületünk Újfehértói csoportjának vezetője köszöntötte. A tánc és érzékenyítő előadás mellett helyet kapott az aktuális Anyák napi vers, és ének is, melyet a helyi általános-, és művészeti iskolák és tanoda diákjai, valamint az ÉFOÉSZ Gyógypedagógiai és Szociális Szolgáltató Központ fiataljai adtak elő. Köszönjük a sikeres programhoz történő hozzájárulást Újfehértó polgármesterének, a Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény és Művelődési Központ és Könyvtár Újfehértó igazgatójának Bohács Józsefnek és nem utolsó sorban START Nonprofit Kft. vezérigazgatójának, Balogh Zoltánnak. A rendezvényt a polgármester úr mellett, jelenlétével megtisztelte alpolgármester asszony Gyermánné Szabó Katalin, valamint a Start Nonprofit Kft. vezérigazgató-helyettese Simon Edit és Sitkuné Técsy Éva egyesületünk elnöke. Meséljenek a képek!


Csillagászati kvíz

Egyesületünk fenntartásában működő "Nefelejcs" Szociális Alapszolgáltatási Központ nappali ellátásában a csillagászat alapjaiba nyerhettek betekintést fiataljaink. Az első három helyezettet finomságokkal díjazták.


Ismétlődő kvíz

A Mozgáskorlátozottak- Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által működtetett „Nefelejcs” Szociális Alapszolgáltatási Központ nappali ellátásában kvíz délutánt tartottunk. Beszéljenek a képek!


Continental Aréna

Egyesületünk csapata is csatlakozott 2024. február 19.-én a több száz nevelési-,oktatási-, szociális intézmény mellett a Magyar Parasport Napja Lélekmozgató programjához... Számos sport tevékenységben próbálták ki magukat. A hangulatról, az ott végzett tevékenységekről beszéljenek a képek... Köszönjük a Szervezőknek a meghívást és az élményeket...


Farsang 2024.02.08.

Itt a farsang, áll a bál!... A Mozgáskorlátozottak Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Egyesülete által működtetett „Nefelejcs” Szociális Alapszolgáltatási Központ megtartotta a 2024-es farsangi ünnepségét. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett rajta és köszönjük a kreatív jelmezeket! Beszéljenek a képek

Mennyi az ápolási díj összege 2024-ben és mikor utalják?

https://rehabportal.hu/mennyi-az-apolasi-dij-osszege-
2024-ben-es-mikor-utaljak/?fbclid=
IwAR1gq5JTUDUTH58O1afQxYebORn6ssild87CTAKpSj-
tYgL4YBeusBuQnFc

Számtalan magyar családban akadnak súlyos betegséggel élő, gondozásra szoruló személyek, akiknek az ápolása sokszor az egyik családtag rész- vagy teljes munkaidős tevékenységét tölti ki – ilyen esetekben elengedhetetlen segítséget nyújt az ápolást végző személynek az ápolási díj, amelyet szociális alapú támogatás formájában kap az államtól. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni az ápolási díj 2024 évi szabályaival kapcsolatban! Mennyi az ápolási díj összege 2024-ben, mikor jön az ápolási díj?

A Pénzcentrum cikkében az ápolási díj 2024 évi aktualitásairól tájékoztat: mikor érkezik számlára az ápolási díj, mennyi az összege 2024 évében, mik a kategóriák, hogyan zajlik az ápolási díj igénylése, és mennyit emelkedett az ápolási díj összege.

Az ápolási díjról dióhéjban

Az ápolási díj 2024 évében változatlanul egyike a legjelentősebb, szociális alapon folyósított egészségügyi juttatásoknak. Az ápolási díj havi rendszerességgel folyósított összegét az a személy veheti igénybe, aki otthonában tartós gondozásra szoruló, súlyos betegségben szenvedő vagy fogyatékkal élő személy ápolását végzi, sokszor a munkája rovására vagy munkavégzés helyett. Az ápolási díj 2024 évében is kimondottan a tartósan beteg nagykorú személyek, illetve életkori megkötés nélkül a súlyos fogyatékkal élő vagy tartós gondozásra szoruló személyek után kerül folyósításra.

A törvény 3 ápolási díj kategóriába sorolja az otthoni gondozásra, ápolásra szoruló személyeket állapotuk súlyosságától függően, vagyis nem mindegy, hogy az ápolónak alapösszegű ápolási díj, emelt összegű ápolási díj, vagy kiemelt összegű ápolási díj jár. Az ápolási díj összege a súlyossági kategóriától függően alakul: értelemszerűen az alapösszeg a legkisebb, és a kiemelt összegű ápolási díj jelenti a legmagasabb juttatási kategóriát. Az ápolási díjat nem lehet GYOD-dal, azaz a gyermekek otthongondozási díjával együtt, ugyanannak a személynek felvenni.

Kik az ápolási díj 2024 évi jogosultjai?

Az ápolási díj a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő személy otthoni ápolását végző hozzátartozójának jár. Az ápolási díj 2024 évi feltételei szerint az ápolási díj szempontjából hozzátartozónak minősül:

 • az ápolásra szoruló személy házastársa, élettársa;
 • egyeneságbeli rokonai (szülő, gyermek, unoka stb.) és azok házastársai;
 • örökbefogadott és nevelt gyermekei, továbbá a nevelőszülő, mostohaszülő, örökbefogadó szülő és testvér;
 • az ápolásra szoruló személy házastársának egyeneságbeli rokonai, testvérei;
 • az ápolásra szoruló személy testvérének a házastársa.

Hogyan zajlik az ápolási díj 2024 igénylése?

Az ápolási díj igénylése kapcsán a következő feladatokat kell elvégeznünk, hogy az ápolást végző személy részére folyósításra kerülhessen az ápolási díj 2024 évi összege:

 1. Töltsük ki a „Kérelem az ápolási díj megállapításra” c. dokumentumot! Az ápolási díj iránti kérelem, illetve az ápolási díj szakvélemény kiállításához szükséges formanyomtatványok letölthetőek a Kormányhivatalok hivatalos oldaláról, a „Szociális ellátások igényléséhez kapcsolódó nyomtatványok” alfülön találjuk őket.
 2. Nyújtsuk be a kérelmet az illetékes szervhez! A kérelmet a kérelmező lakcíme szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnál, illetékes járási vagy fővárosi kerületi hivatalánál, vagy a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál kell benyújtani.
 3. Csatoljuk a kérelemhez a háziorvosi igazolást! Ez a dokumentum kimondja, hogy az adott személy súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, állandó és tartós gondozásra szorul. Amennyiben az ápolt személy oktatási, nevelési, illetve nappali ellátást nyújtó szociális intézményi ellátást vesz igénybe, kérelemhez csatolni kell az intézmény vezetőjének a 6. számú melléklet szerinti igazolását is.
 4. A szükséges dokumentumok leadását követően történik meg az ápolási díj kérelem elbírálása. Fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy esetében a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság által kijelölt szakértő szakvéleménye alapján döntenek.
 5. Az ápolási díj folyósítása: az ápolási díj összege 2024 évében – természetesen az ápolt személy egészségi állapotától függő kategóriának megfelelően – havi rendszerességgel kerül folyósításra.

Mennyi az ápolási díj összege 2024 évében?

Az ápolási díj 2024-ben emelkedett: nézzük, mennyi az ápolási díj az alapösszegű ápolási díj 2024, az emelt összegű ápolási díj 2024 és a kiemelt összegű ápolási díj 2024 évi kategóriái esetében!

Alaposszegű ápolási díj 2024

Az alapösszegű ápolási díj 2024 évében annak a hozzátartozónak a részére állapítható meg, aki állandó és tartós gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos (életkorra tekintet nélkül), vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi, és az ápolt személyre való tekintettel GYOD-jogosultsága neki vagy hozzátartozójának nem áll fenn. Az alapösszegű ápolási díj 2024 évi összege bruttó 48.405 Ft/hó.

Emelt összegű ápolási díj 2024

Az emelt összegű ápolási díj az alapösszeg 150%-át foglalja magában. Annak a hozzátartozónak jár az emelt összegű ápolási díj 2024 évében, aki a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végzi (a fokozott ápolási szükségletet a kerületi hivatal által kirendelt szakértő állapítja meg szakvéleményében). Az emelt összegű ápolási díj 2024 évi juttatása bruttó 72.608 Ft/hó.

Kiemelt összegű ápolási díj 2024

A kiemelt összegű ápolási díj 2024 évében azoknak a személyeknek az otthoni gondozására jár, akik az „E” minősítési kategóriába tartoznak, vagy akik után magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre, fogyatékosságra való tekintettel folyósítanak. Ez a juttatás az alapösszegű ápolási díj 180%-át takarja, azaz 87.129 Ft/hó.

Ápolási díj kalkulátor 2024: hogyan adózunk az ápolási díj után?

Ahogy a fentiekben is említettük, a meghatározott 2024 ápolási díj juttatások bruttó összegeket takarnak: az ápolási díjból származó bevételünk után a 10%-os nyugdíjjárulékot vonják le, így kapjuk meg az ápolási díj nettó összegét.

Ápolási díj 2024 mikor utalják?

Az ápolási díj utalása 2024-ben változatlanul a Magyar Államkincstár részéről érkezik, a GYOD-dal, az időskorúak járadékával és egyéb szociális támogatások utalásával egyetemben. Az ápolási díj összege rendszerint utólag kerül folyósításra; az ápolási díj utalása és az ápolási díj jóváírása között 1 nap telik el. Amennyiben az ápolási díj összege 2024-ben nem a teljes hónapra jár, akkor az ápolási díj az ellátás havi összegének egyharmincad részének és az ellátási napok számának a szorzata alapján kerül kiszámításra.

Az ápolási díj utalása 2024-ben

Most pedig nézzük, mikor lesz ápolási díj 2024 hónapjaiban, azaz mikor jön az ápolási díj nevű havi rendszerességgel folyósított szociális juttatás!

 • Ápolási díj utalása 2024 január hónap: 2024.01.30.
 • Ápolási díj utalása 2024 február hónap: 2024.02.28.
 • Ápolási díj utalása 2024 március hónap: 2024.03.28.
 • Ápolási díj utalása 2024 április hónap: 2024.04.26.
 • Ápolási díj utalása 2024 május hónap: 2024.05.30.
 • Ápolási díj utalása 2024 június hónap: 2024.06.28.
 • Ápolási díj utalása 2024 július hónap: 2024.07.30.
 • Ápolási díj utalása 2024 augusztus hónap: 2024.08.30.
 • Ápolási díj utalása 2024 szeptember hónap: 2024.09.30.
 • Ápolási díj utalása 2024 október hónap: 2024.10.29.
 • Ápolási díj utalása 2024 november hónap: 2024.11.29.
 • Ápolási díj utalása 2024 december hónap: 2024.12.18.

Az itt leírt információk az ápolási díj 2024 évi utalási időpontjaival kapcsolatban tájékoztató jellegűek! Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az ápolási díj utalása a fentiektől eltérő napokon valósul meg!

Forrás: rehabportal.hu

Megváltozott munkaképességen alapuló ellátások

https://kormanyhivatalok.hu/
kormanyhivatalok/budapest/megye/megvaltozott-munkakepessegen
-alapulo-ellatasok?fbclid=IwAR0b6kGrohuUmkddReWDb2GxvCfB0Qp_
Tb2YK20eaOn4GS_BX1PgWRZAyLQ

Forrás:kormanyhivatalok.huVégleges egészségkárosodás esetén a kiskorúaknak is lejárati határidő nélkül jár a parkolási igazolvány

https://www.meosz.hu/blog/vegleges-egeszsegkarosodas-eseten-a-kiskoruaknak
-is-lejarati-hatarido-nelkul-jar-a-parkolasi-igazolvany/

?fbclid=IwAR2DalfX31tEV2S_maStA_Y8ExCDDFc3F0k9cMTbzabAaYN_qU78G2be788Lejárati határidő nélkül kell kiállítani a parkolási igazolványt azoknak a kiskorúaknak, akiknek az egészségkárosodása, fogyatékossága igazoltan végleges – derül ki a minisztérium Szövetségünknek megküldött válaszából. A MEOSZ a kormányhivatalok eltérő gyakorlata miatt kérte a tárca jogértelmezését. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Szövetségünknek írt állásfoglalásában ígéretet tett arra, hogy a rendelettel kapcsolatosan felvetett jogértelmezési kérdéseket a Belügyminisztérium bevonásával megvizsgálják, és ha kell, intézkednek a jogszabály módosítása iránt. Szövetségünk arra kérte a minisztériumot, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a hatóságok egységes gyakorlatot folytassanak a kiskorúakat megillető parkolási igazolvány kiadásakor.


Szövetségünkhöz számos jelzés érkezett arról, hogy a kiskorúakat megillető parkolási igazolvány kiállítása során a kormányhivatalok eltérő gyakorlatot követnek. Egy édesanya például azzal keresett meg bennünket, hogy 11 éves gyermeke részére a parkolási igazolványt csak 2 évre állították ki annak ellenére, hogy fia állapota végleges, és ezt a szükséges orvosi igazolásokkal is alátámasztották. A kormányhivatal ügyintézője szóban ezt azzal indokolta, hogy kiskorú személynek az igazolvány nem adható ki lejárati határidő nélkül. Tudomásunk van ugyanakkor olyan esetekről is, amikor más kormányhivatalok időkorlát nélkül állították ki a parkolási igazolványt az arra jogosult kiskorúnak.

A MEOSZ ezért 2023. októberében a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság szakmai állásfoglalását kérte arra vonatkozóan, hogy kiadható-e lejárati határidő nélkül a parkolási igazolvány olyan kiskorúak részére, akiknek igazoltan végleges az egészségkárosodása, fogyatékossága. Álláspontunk szerint ugyanis a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003 (XII. 11.) kormányrendelet a lejárati határidő nélkül kiállítható parkolási igazolvány tekintetében nem tesz különbséget kiskorú és nagykorú jogosult között.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Hatósági Ügyekért Felelős helyettes államtitkára arról tájékoztatta Szövetségünket, hogy a tárca a kérdés megválaszolásához a Belügyminisztérium, illetve az Építési és Közlekedési Minisztérium állásfoglalását is beszerezte. A közös álláspont szerint, ha az igazolványra való jogosultságot megalapozó, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet 3. melléklete szerinti igazoláson a szakorvos feltünteti az állapot véglegességének tényét, akkor a parkolási igazolványt a kiskorú jogosult részére lejárati határidő nélkül kell kiállítani. Amint válaszában a minisztérium is kiemelte, a 218/2003 (XII. 11.) kormányrendelet a tizennyolc év alatti személyekre vonatkozóan eltérő szabályozást nem állapít meg.

Forrás: www.meosz.hu


Nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások várható időpontjai 2024-ben

Időszak

Banki jóváírás várható időpontja 

2024. január

január 12. (péntek)
2024. februárfebruár 12. (hétfő)
2024. márciusmárcius 12. (kedd)
2024. áprilisáprilis 12. (péntek) 
2024. májusmájus 10. (péntek)
2024. júniusjúnius 12. (szerda)
2024. júliusjúlius 12. (péntek)
2024. augusztusaugusztus 12. (hétfő)
2024. szeptemberszeptember 12. (csütörtök)
2024. októberoktóber 11. (péntek)
2024. novembernovember 12. (kedd)
2024. decemberdecember 3. (kedd) 

Forrás: allamkincstar.gov.huEllátások összege 2024-ben

https://rehabportal.hu/ellatasok-osszege-2024-ben/?fbclid=IwAR0MoJ1DqeTXlVrDtCl41gtO3Scf7O906hQS9Uo32C-ANDgY63J2a0dUkE4

2024. január 1-jétől a nyugellátások és bizonyos szociális ellátások növekednek. A 524/2023. (XII.1) kormányrendeletben felsorolásában található többek között az öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátás,rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, baleseti járadék, fogyatékossági támogatás és vakok személyi járadéka.

A teljes lista itt olvasható.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján kell minden évben megemelni az ellátás mértékét a fogyasztói árnövekedésnek megfelelően. Az évi fogyasztói árnövekedést a központi költségvetési törvényben találjuk, ami idén 6%.  Az emelés január elsejétől lép hatályba automatikusan. Az ellátottaknak nem kell kérelmeznie külön az emelést.

A továbbiakban a fogyatékossági támogatás, az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díjában konkrét számokra lebontva megnézzük mit jelent a januári emelés.

A fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére havonta járó pénzbeli juttatás célja, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá az esélyegyenlőség elősegítéséhez. Fogyatékossági támogatásra a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy jogosult, aki a törvényben meghatározott fogyatékossággal rendelkezik, és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.

Az ellátás összege eddig 32 200 forint volt havonta, januártól 39 660 forintra emelkedik.

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy ápolását, gondozását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Az ápolási díj havi alapösszege 48 405 forintra nőtt 45 655 forintról. Az emelt összegű ápolási díj 72.608 forint, a kiemelt ápolási díj összege pedig 87.129 forint lesz.

Ha Ön más rendszeres pénzellátásban is részesül, az ápolási díj eredeti összegéből ki kell vonni a más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegét, és az így kapott összeg lesz az ápolási díj összege. Ha az ápolási díj és a más ellátás különbözete az ezer forintot nem éri el, a akkor ezer forint összegű ellátást kell megállapítani.

A gyermekek otthongondozási díjat (GYOD) az a szülő (és meghatározott esetekben más hozzátartozó) veheti igénybe, aki súlyos fogyatékossággal élő vagy tartós betegség miatt önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik. Az ellátás a gyermek életkorára tekintet nélkül nyújtható. A GYOD-ot akkor lehet igénybe venni, ha a gyermekről való gondoskodás indoka az, hogy a gyermek súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen, vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen.

A GYOD bruttó összege 232 000 forint helyett, januártól 266.800 forint lesz. Ez az évre megállapított legkisebb havi munkabér összege(minimálbér) összegével egyenlő mértékű. A nyugdíjjárulékot ebből is levonják.

Ha még nem részesül szociális ellátásban, azonban Önnek járna, kérelmet forma-nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon lehet benyújtani, a lakcím szerinti kormány-hivatalnál vagy a kormányablaknál.

Jogszabályok:

A fogyatékossági támogatásról szóló jogszabályok

 • évi XXVI. törvény – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról 22-23/F. §
 • 141/2000. (VIII. 9) Korm. rendelet – a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól

Az ápolási díjról szóló jogszabályok

 • 1933. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 40-44. §
 • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet – a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 25-30. §

A GYOD-ról szóló jogszabályok

 • évi III. törvény – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 38-39/C. §
 • 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet – a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól 20-24. §
Forrás: rehabportal.hu


MÁV-Volán-csoport: március 1-jétől változik a tarifarendszer

https://rehabportal.hu/mav-volan-csoport-marcius-1-jetol-valtozik-a-tarifarendszer
/?fbclid=IwAR04s7y2OBO4rVeH8BdKJmiroTmjHlQViYY-gWUWmFK_X50QTX7yziDIRvk

Magyarországon március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszer lesz, amelyet például a 14 éven aluliak ingyenes utazása és új, 24 órás vármegye- és országdíjtermékek jellemeznek – közölte a MÁV-Volán-csoport kedden az MTI-vel.

Rámutattak, hogy a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

Kiemelték, hogy az új rendszerben a 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak.

Ezenfelül az országbérleteknél megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március 1-jétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. A vármegyebérletek viszont az InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.

Közölték, a kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők – elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is.

Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg a vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik, így például a félhavi bérletek, a HÉV-bérletek, a Volánbusz környéki bérletei és a TramTrain-bérletek is.

Arra is kitértek, hogy a napi többszöri utazást tervezők számára bevezették a “Vármegye24” és “Magyarország24” napijegyeket. Előbbi a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, utóbbi az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül. A “Vármegye24” 999 forintba, a “Magyarország24” 4999 forintba kerül. A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljes árú változat lesz elérhető.

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják. Továbbá nem kell menetjegyet váltania majd többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Díjmentesen utazhatnak a magyar igazolvánnyal, illetve a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét.

Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és ennek elismert emberek.

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött – 50 százalékos kedvezmény illeti meg.

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá – olvasható a MÁV-Volán-csoport közleményében.

Forrás: rehabportal.hu


Keresőtevékenység mellett is igényelhető rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás

https://www.meosz.hu/blog/keresotevekenyseg-mellett-is-igenyelheto-rokkantsagi-vagy-rehabilitacios-ellatas/

Forrás: www.meosz.hu

2024. január 1-jétől azok is kérhetik a megváltozott munkaképességű személyeknek járó rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megállapítását, újraszámítását, akik az igénybejelentés időpontjában kereső tevékenységet folytatnak. A MEOSZ több alkalommal szót emelt a jogszabályváltozás érdekében, ugyanis e követelmény teljesítése sok esetben indokolatlan terhet jelentett az ellátást igénylők, de még az őket foglalkoztatók számára is.

A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi CIX. törvény alapján 2024. január elsejétől hatályon kívül helyezték az Mmtv. azon rendelkezéseit, melyek szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira nem jogosult, aki a kérelem benyújtásakor kereső tevékenységet folytat.

A módosítás természetesen a rehabilitációs ellátást, a rokkantsági-, illetve kivételes rokkantsági ellátást igénylőkre egyaránt vonatkozik.

Azok is kérhetik az ellátás megállapítását vagy újraszámítását, akiknek az igényét korábban esetleg azért utasította el a hatóság, mert a kérelem benyújtásakor keresőtevékenységet folytattak.

A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokra az Mmtv. 2. §-a alapján jelenleg azok lehetnek jogosultak, akik:

– a hatóság komplex minősítése alapján megváltozott munkaképességűnek minősülnek (egészségi állapotuk 60 százalékos, vagy kisebb mértékű);

– rendelkeznek a törvény által előírt mértékű biztosítási idővel (a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 nap, 10 éven belül legalább 2555 nap, 15 éven belül legalább 3650 nap biztosításban töltött idő); továbbá rendszeres pénzellátásban nem részesülnek.

 

A korábbi szabályozás és annak következményei

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról rendelkező 2011. évi CXCII. törvény (Mmtv.) alapján a megváltozott munkaképességű embereknek járó ellátás megállapítására eddig csak akkor kerülhetett sor, ha az igénylő a kérelem benyújtásakor nem folytatott kereső tevékenységet; azaz nem állt biztosítási jogviszonyban, vagy e jogviszonyát, akár rövid időre is megszüntette, vagy – pl. fizetés nélküli szabadság igénybevételével – szüneteltette. Figyelemmel arra, hogy 2021 óta a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások mellett egyébként korlátlanul lehet munkát végezni, a fenti feltételek teljesítése indokolatlan, időnként pedig túlzottan bonyolult ügyintézést követelt meg az érintettektől és a foglalkoztatóiktól egyaránt.

Az egyéni vállalkozók vállalkozásuk mellett például csak úgy tudtak ellátást igényelni, ha vállalkozói tevékenységüket legalább 30 napra szüneteltették (a vonatkozó szabályozás alapján ennél rövidebb ideig a vállalkozói jogviszony nem szüneteltethető.)

Még bonyolultabb volt a helyzet a társas vállalkozások (közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság stb.) esetében, hiszen a társaság tevékenységében személyes közreműködést végző, vagy vezető tisztségviselő tag társas vállalkozói jogviszonya nem szüneteltethető. Az érintett tagnak tehát – ha ellátást igényelt – e jogviszonyát meg kellett szüntetni, ami adott esetben a társasági szerződés módosítását is szükségessé tette.

Rehabilitációs ellátás esetén az érintett kötelezettségei közé tartozik az együttműködés, valamint a rehabilitációban való részvétel is, ami adott esetben a felajánlott, megfelelő munkahely elfogadását, azaz munkavégzést is jelent. A rehabilitáció, illetve a rehabilitációs pénzbeli ellátás legfeljebb 36 hónapos időtartamának lejártát követően, ha az érintett újból jogosult lehet ellátásra, azt igényelnie kell, azonban a korábbi szabályozás alapján kereső tevékenységet ilyenkor sem folytathatott. A rehabilitációs ellátás megállapítása érdekében annak ellenére kellett tehát keresőtevékenységét megszüntetni/szüneteltetni, hacsak rövid időre is, hogy a rehabilitáció során egyébként együttműködésre, ennek keretében pedig munkavégzésre is köteles.

A keresőtevékenységre vonatkozó tilalom ráadásul azokra is vonatkozott, akik rokkantsági ellátás melletti munkavégzés során csupán ellátásuk újraszámítását kezdeményezték. Ők is csak úgy lehettek jogosultak az új, kedvezőbb összegű ellátásra, ha a kérelem előterjesztésekor nem folytattak kereső tevékenységet.

A most felsorolt néhány példa is jól szemlélteti, milyen problémákat, nehézségeket jelentett az érintettek és foglalkoztatóik számára e követelmény előírása. A MEOSZ ezért több alkalommal és fórumon kezdeményezte, hogy az ellátás igénylésére kereső tevékenység folytatása esetén is sor kerülhessen, ha az igénylő személy esetében annak feltételei egyébként fennállnak.

Budapest, 2024. január 9.

Forrás: www.meosz.hu


2024-től bővül a fogyatékossági támogatásban részesülők köre
Elfogadta a parlament azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében 2024. január 1-től bővülni fog a fogyatékossági támogatásban részesülők köre – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Fülöp Attila a videóban kifejtette, hogy a beszédfogyatékosság már szintén feljogosít erre a támogatásra.

Ebben azok a 18. életévüket betöltött “honfitársaink” részesülhetnek, akiknek a kommunikációját tartós fogyatékosság miatt gátolja a beszédhiba és ez olyan élethelyzetet eredményez, amely támogatásra jogosítja őket – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy szakmai civil szervezetek közösen alkották meg a jogszabályokat, “és ezzel egy újabb területet, egy újabb kört tudtunk támogatásban részesíteni”.

“Elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is a fogyatékosügyben új munkahelyeket hozzunk létre, újabb támogatásokat tudjunk adni és újabb akadályokat tudjunk lebontani a jövőben” – fogalmazott Fülöp Attila.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a törvénymódosítás értelmében évente mintegy háromezer embernek tudnak így segíteni.Forrás: rehabportal.huFelhívás

ELTE Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda

Az ELTE Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda a sajátos nevelési igényű (speciális szükségletű) egyetemi hallgatók számára nyújt segítő, támogató szolgáltatásokat.

 Itt találhatóak a szolgáltatások: 

https://www.elte.hu/eselyegyenloseg/szolgaltatasok

2024. január 24-én, szerdán 16.30-tól online nyílt napot szerveznek, melyre elsősorban a sajátos nevelési igényű, Egyetemük iránt érdeklődő középiskolásokat, szülőket és tanárokat várnak. A téma: akadálymentesen az egyetemen, támogatások és kedvezmények az egyetemi tanulmányok során.

A nyílt napra a Microsoft Teams felületén kerül sor.

Csatlakozási link:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-

join/19%3ameeting_Mjg5YjZkYWYtMjZlNi00MGE4LWJkNGEtMzhiODNiNzAxMDVl%40thr

ead.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22b366dbcd-4fc3-4451-82d2-

e239564302c3%22%2c%22Oid%22%3a%2224605030-dd7a-47b5-8ead-9fe81cdc5d1b%22%7d

Forrás:ELTE.hu


 

Eladó használt de jó állapotú handbike Nyíregyházán 100.000Ft

Szállításban nem tudunk segíteni.A Mozgáskorlátozottak Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Egyesülete csoportgyűlést tart csoportvezető választás céljából 2023. május 3-án 14:00-tól. Helyszín: Pócspetri Községi Művelődési Ház és Könyvtár épületében (Pócspetri, Iskola utca 8.). Szeretettel várjuk Nyírbátor és térségének csoporttagjait!

Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy egyesületünk dolgozói, Szabó Katalin Éva és Tompa Mihály is tagja a csapatnak. Gratulálunk nekik!

 

Ilyen csapata még nem volt Nyíregyházának

Az NYKK kerekesszékes egyesülete már teljesítette is első szezonját az országos bajnokságban.

Tavaly októberben a Continental Arénában rendezték meg a kerekesszékes kosárlabda Magyar Kupát. A viadalt akkor három csapat részvételével bonyolították le, de Makrai László, a Nyíregyházi Kosárlabda Klub elnöke a rendezvény házigazdájaként elárulta nekünk, a tervek szerint a szabolcsi megyeszékhelyen is alakul együttes.

Az elképzelésből valóság lett, az NYKK kerekesszékes kosárlabdacsapata pici késéssel, idén áprilisban bekapcsolódott az országos bajnokságba.

– A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mindig ösztönzi a nagyobb városokban működő tagjait, hogy indítsanak kerekesszékes csapatot – mondta el Makrai László. – Nyíregyháza nagyváros, több, mozgáskorlátozottakat foglalkoztató társaság működik itt, valamint a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével is kapcsolatban vagyunk. A nemrég elhunyt ifj. Balogh Zoltán, aki a Start vállalat ügyvezetője volt, régóta biztatott, hogy alakítsunk csapatot. Bíztunk benne, ez a hátország tud annyi érdeklődőt biztosítani, hogy valóban elindulhassunk a bajnokságban. Hét játékosnak kértünk az idei szezonban játékengedélyt, köztük öten mozgássültek, ketten egészségesek, de az első két bajnoki szezonban ezt még engedélyezi a versenykiírás. Újonnan induló csapatként a bajnokság mérkőzéseinek felét játszottuk le, minden ellenfelünkkel kétszer-kétszer találkoztunk idegen pályán, vendégcsapatként. Az országos sportági szakszövetség így teljesítettnek könyvelte el a szezonunkat.

A bajnok Soproni Tigrisek mellett a Törekvés, a DVTK, a PTE-PEAC Rolling Basket és az NYKK alkotta a bajnokság mezőnyét. 
A nyíregyháziak a mögöttünk hagyott idényben úgy állapodtak meg az ellenfelekkel, hogy az összes meccsüket idegenben játsszák le, a következő szezonban viszont már rendeznek fordulót. Nem csak ebben lesz változás az új évad – Nagy mértékben segítette a munkánkat, hogy a Pécstől hat, a DVTK-tól egy kerekes széket kaptunk. Egy szék másfél millió forintba kerül – árulta el az egyesület elnöke. – Az igazi kerekesszékeket – amikkel hatékonyan és eredményesebben lehet kosárlabdázni – a sportolóra szabják, figyelembe véve a sérültségi fokát és a testméretét. Idén ilyenekből vásárolhatunk már 5-7 darabot. Augusztusban érkezik egy cseh cég képviselője, aki felméri a sportolóinkat emiatt.

– Folyamatosan toborzásban vagyunk, ismerősöktől, mozgássérültekkel foglalkozó szervezetektől kapunk információt, kit kereshetünk meg – folytatta. – Ez sem mindegy, ugyanis megfelelő állóképesség kell ehhez a sporthoz. A jelenlegi játékosaink közül senki nem kosarazott előtte és még csak nem is sportolt. Megemelem a kalapomat előttük, óriási tartás van bennük. Minden bajnokit megelőzően az volt a célunk, hogy ne sérüljön meg senki, dobjunk kosarat, és lehetőleg ne kapjunk száz pont felett. Ezt minden meccsen teljesítettük, volt olyan mérkőzésünk, amin csak 41–12 arányban kaptunk ki. Hozzá kell tenni, nagyon nehéz az indulás, a PTE-PEAC három év működés után nyerte meg az első kerekesszékes mérkőzését, nagyjából ennyi idővel kell számolni nálunk is.

– Nagyon örülünk neki, hogy az egyik játékosunkat, Tompa Mihályt meghívták a válogatott keretbe, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy Nyíregyházán úttörők vagyunk a szakágban és a helyi mozgássérülteknek tudunk lehetőséget biztosítani a kosárlabdázásra, sportolásra – zárta szavait Makrai László. 

A csapat tagjai: Varga Tibor, Peller Tamás, Szabó Kata, Tompa Mihály, Pók Dominik, Kovács Péter, Tamás Attila (utóbbi kettő hiányzik a képről). Megbízott edző: Szulics Zsolt. Elnök: Makrai László.

Forrás: www.szon.hu

Családi nap 2022.05.27

Egyesületünk 2022. május 27.- én családi napot tartott. A részvevők között egyaránt megtalálhattuk a tagokat, hozzátartozóikat és barátaikat. Szórakozásként lehetett választani a különböző versenyszámok között. A legnépszerűbb a babzsák dobás lett. Kreativitás terén is volt lehetőség megmutatni magukat a résztvevőknek arcfestés, rajzverseny formájában. A tűzoltás gyakorlatát Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai mutatták be. Mindemellett a felajánlott ruhaneműkből is válogathattak a résztvevők a ruhabörzén. Programunk ebéddel zárult palacsinta és gulyásleves formájában.

Érdemkereszt a vezérigazgatónak

2022.03.16

Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést kapott Balogh Zoltán (jobbra) címzetes főiskolai docens, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Felügyelő Bizottságának elnöke, a Védett Szerveztetek Országos Szövetségének örökös elnöke, a Start Kft. vezérigazgatója. A kitüntetést dr Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár adta át pénteken  a Pesti Vígadóban.